Tazminat Almanın Koşulları Nelerdir

Tazminat Almanın Koşulları Nelerdir

Günümüzde birçok çalışan hala haklarından habersiz, hangi durumlarda tazminat alabileceğinin ya da işverenin kendilerine olan sorumluluklarının neler olduğunun bilincinde değillerdir. Çalışma hayatında en çok akla gelen tazminat almanın koşulları nelerdir? sorusu akıllara gelmektedir. O halde bir çalışanın tazminat alabilmesi için gerekli koşullar nelerdir aşağıda detaylandıralım.
Tazminat denince akla öncelikle kıdem tazminatı gelmektedir. Bunun yanında ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, resmi tatil ücreti gibi işverenden talep edilebilecek çeşitli alacaklar mevcuttur.

Tazminat Hangi Durumlarda Alınabilir?

Bir çalışan  işveren tarafından işten çıkarıldığında tazminat alma hakkına sahiptir. Kendi isteğiyle işten ayrıldığında tazminat talep etme hakkı yoktur. Ancak istisnai durumlar vardır. Örneğin, çalışanın iş akdi haksız yere feshedilirse, çalışan işveren aleyhine tazminat talep etme hakkı doğmaktadır. Ayrıca çalışanın haklı gerekçelerle işten ayrılmak istemesi durumunda da hak edilen tazminatların çalışana ödenmesi zorunludur. Tazminatın verilmemesi durumunda çalışan işverene dava açma hakkını kullanabilmektedir.

2019 Yılında Tazminat Almanın Koşulları Nelerdir?

İş yerinde en az 1 yıl çalışılmalıdır.
Geçici çalışanlar tazminat alamaz. Çalışanın iş kanunu kapsamında çalışması gerekir.
Çalışan haksız yere işten çıkarılıyorsa ya da haklı bir gerekçeyle işten ayrılmak istiyorsa sözleşmesinin feshedildiğinin tebliğ edildiği günden 30 gün süre ile önce arabulucuya başvuruda bulunarak tazminat talep edebilir.
Erkeklerde askerlik, kadınlarda evlilik durumlarında da tazminat alma hakkı doğar.
 
Her çalışan tazminat almanın koşulları nelerdir? sorusunu mutlaka düşünür. Unutulmamalıdır ki bir çalışanın tazminat almaya hak kazanabilmesi için öncelikli olarak iş kanununa uygun şekilde çalışmış, iş kanununda belirtilen kusurları işlememiş olması gerekir. Genel ahlak ve iyi niyet kurallarına ters bir şekilde çalışılması durumunda tazminat alma hakkını kaybedebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ